Евтаназия при котките

Публикувано на 2015-12-14 14:10:28 от Розмари Казасова

Тази тема е много чувствителна и болезнена, но сега искам да обърна внимание не само за наранената душа на хората, а и за чувствата на котката.

Аз съм против унищожаването на каквито и да е животни без сериозна необходимост, освен, ако не са необходими за храна. Котките боледуват както и хората и също имат нужда от лекарска помощ… но нека да не забравяме, че колкото и да е кадърен един лекар, той не е Бог и както умират хора, така умират и животни… Има случаи когато предварително се знае, че заболяването или травмата не е възможно да бъдат излекувани и именно тогава са налага приспиването (евтаназията). Живота на котката може да бъде продължен изкуствено няколко дни или дори месец, но в страшни мъки… Понякога с доброто желание да се помогне са правят серия операции, животното се нарязва като кисела краставица и това пак с псевдожеланието да помогнем. Трупат се сметки при ветеринаря, животното става все по-зле и умира бавно в невероятни мъки… На това, аз му казвам не грижа за приятелчето, не любов към котката, а садизъм. Котката е умно, гордо, интелигентно, самостоятелно, любвеобилно и трудно за описание същество. Тя живее със самочувствие, а когато умира и е в съзнание тя мърка доволна, че посреща смъртта с достойнство. Има моменти в които имаме чувството че тъжния котешки поглед ни казва „Престанете да ме мъчите! Боли ме! Аз си отивам, оставете ме да си умра спокойно!“.

По тази причина когато вече няма шанс да бъде излекувана и да оживее е достатъчна една инжекция. Котето заспива, престава да чувства болка и си заминава от този свят спокойно, без мъка и с достойнство, така както е и живяло. За човека е много трудно да вземе такова решение, защото много боли, знам го от собствен горчив опит, но това е по-добре отколкото да се вижда как от очите на животното капят сълзи от болка и с дни се измъчва.

След смъртта на домашен любимец не трябва да се търси начин той да бъде забравен, защото преживените години, спомените остават завинаги, но е много добре почти веднага да се вземе ново коте, което да напълни с любов и щастие живота ни. Не е желателно да се търси същото като починалото, защото новото никога няма да бъде като предното и не трябва да се сравнява с него. Дори е добре да се вземе коте от друга порода, с различен характер, то ще внесе нова светлина и щастие в дома.

Към всички статии